بیماریهای پوستی و روش های درمان

اگزما چیست؟ علائم و راه های درمان

اگزما

اگزما (eczema)، یکی از شایع ترین کاندیشن های پوستی است که با علائم عمومی نظیر “التهاب، خشکی، خارش” بروز میکند و در مراحل پیشرفته تر این علائم به “دلمه، پوست ریزی، ضخیم و زبر شدن پوست” تبدیل میشود. عامل بروز اگزما ویروس یا باکتری نیست و عمدتا دلایل ارثی و محیطی دارد.

علائم:

همچون برخی بیماری ها و کاندیشن ها، اگزما در سه حالت کلی حاد، تحت حاد و مزمن بروز میکند.

علائم در هر حالت:

  •  حاد: اریتم (التهاب)، وزیکول (برآمدگی های ریز و جوش مانند)، تورم و ترشح ماده ای بی رنگ در صورت خاراندن.
  •  تحت حاد: پوسته و دلمه
  •  مزمن: لیکنیفیکاسیون و ضخیم شدن پوست
  • همچنین ممکن است علائمی مثل تیرگی، ترک و خونریزی از ترک ها را تجربه کنید
  • خارش اگزما، در شب بیشتر می شود و گاهی بسیار شدید و اذیت کننده است

 

علت بروز اگزما چیست؟

بروز اگزما دلایل متعدد و مختلفی دارد.

فاکتور هایی که موجب خشکی پوست می شوند و همچنین عوامل ژنتیکی مانند آلرژی فصلی و آسم می توانند منجر به بروز اگزما شوند، گاهی نیز اختلالات سیستم ایمنی باعث التهابات پوستی، خشکی پوست و در نهایت باعث اگزما خواهند شد. اما در کل مانند سایر بیماری ها، وراثت و ژنتیک بزرگترین ریسک فاکتور اگزما محسوب می شوند. تریگر فاکتور ها شامل حساسیت پوست،محرک های محیطی مثل آلاینده ها و سایر آلرژن ها، پوست خشک، تعریق زیاد و استرس می شود.

اگزما یک کاندیشن پوستی است و عامل بروز آن ویروس ها یا باکتری ها نیستند، بنابراین اگزما، واگیردار نیست و نمیتواند از فردی به فرد دیگر منتقل شود. اما در نظر داشته باشید افراد مبتلا به اگزما (به دلیل خشکی، حساسیت و آسیب دیدگی پوست) بیشتر مستعد ابتلا به عفونت های پوستی نظیر تبخال، زگیل یا عفونت پای ورزشکار (نوعی عفونت قارچی) هستند.

اگزما غالبا در کودکی و نوزادی بروز میکند اما در کل امکان بروز آن در هر مرحله از زندگی وجود دارد. معمولا کودکان و نوزادان مبتلا، با افزایش سن رو به بهبود کامل خواهند رفت و تا نوجوانی، علائم اگزما به کلی در آن ها برطرف می شود. اما در این میان، تعداد کمی نیز تا بزرگسالی درگیر آن خواهند بود و علائم شدید تر و بلند مدت تری را تجربه خواهند کرد که به آن، اگزمای مزمن می‌گویند.

 

اگزما در کدام ناحیه بروز می‌کند؟

اگزما می تواند در هر ناحیه از بدن بروز کند اما عموما در دست ها، کتف، سرشانه و گاهی نیز در صورت نمایان می شود.

 

اگزما روی دست

چند نوع اگزما داریم و هر کدام چه علائمی دارند؟

اگزما انواع مختلفی دارد:

  1. درماتیت اتوپیک: شایع ترین نوع اگزماست که اغلب در کودکان مشاهده می شود. عمده دلیل بروز آن وارثت است زیرا طبق تحقیقات انجام شده، والدین اکثر کودکان مبتلا به AD، مبتلا به آلرژی فصلی و یا آسم بودند.
  2. درماتیت تماسی تحریکی: علت بروز آن تماس مداوم با شوینده ها، مواد شیمیایی، حلال ها و همچنین قرار گرفتن در معرض اصطکاک و سایش دائمی پوست است.
  3. ‍درماتیت تماسی آلرژیک: به علت تماس با انواع آلرژن ها که بدن به آنها واکنش نشان می‌دهد بروز میکند. این نوع اگزما واکنشی آلرژیک به عوامل محیطی است. نیکل، گیاه گزنه، دود تنباکو، لاتکس و برخی صابون ها، از آلرژن های مشهور پوستی هستند.
  4. درماتیت نومولار: به اگزمای سکه‌ای مشهور است. دلیل نامگذاری آن، بروز ضایعه‌ی پوستی به شکل دایره ای و سکه‌ای است. این نوع اگزما در افراد مسن شایع تر است.
  5. درماتیت سبورئیک: با پاسخ بدن به تحریک ناشی از مواد سمی تولید شده توسط مخمر مالاسزیا (Malassezia) بروز می‌کند که این گونه مخمر بر روی پوست سر و صورت زندگی می‌کنند و گاهی اوقات به جاهای دیگر هم سرایت می‌کنند. این عارضه با قرمزی و پوسته ریزی و خارش مشخص می‌شود. در مورد شوره سر لازم است ذکر شود که پوسته ریزی سر بدون سرخی بروز می‌کند اما ترشح پوستی و خونریزی در اثر خارش شدید، ممکن است.
  6. درماتیت عصبی: مانند درماتیت اتوپیک است، هنوز علت دقیق بروز آن مشخص نیست اما پزشکان استرس و عوامل عصبی را اصلی ترین تریگر فاکتور آن می‌دانند.
  7. درماتیت استاسیس: این نوع اگزما در افرادی که با مشکل گردش خون در پایین تنه مواجه هستند بروز میکند. در این حالت غالبا شاهد قرمزی، تورم و خارش شدید هستیم.

اگزما سکه ای

توجه داشته باشید که علائم مشابه اگزما ممکن است در بیماری های پوستی دیگر،‌کاندیشن ها و در انواع عفونت ها بروز کنند (مانند پسوریازیس)، بنابراین تشخیص نوع بیماری را به پزشک متخصص بسپارید.

بیماری ها و کاندیشن هایی که ممکن است با اگزما اشتباه گرفته شوند:

  • پسوریازیس
  • اریترودرمی
  • کراتوزیس پیلاریس
  • گال

توصیه به افراد مبتلا به اگزما

  • از استحمام زیاد خودداری کنند.
  • چنانچه درماتیت تماسی حساس به نور خورشید ندارند، از نور خورشید استفاده کنند.
  • برای کار ها از دستکش نخی استفاده کنند.
  • دست ها را با آب و صابون گلیسیرین بشویند و پس از شستشو از روغن زیتون برای حفظ چربی پوست استفاده کنند.
  • از هوای خیلی خشک و خیلی مرطوب اجتناب کند.
  • لباس های پشمی و پلی استر نپوشند. (پلی استر با کاهش امکان تهویه، تعریق را افزایش می دهد و باعث تشدید علائم میشود)
  • با استفاده از مرطوب کننده ها و آبرسان ها آب و رطوبت پوست خود را حفظ کنید. استفاده از محصولات با پایه‌ی هیالورونیک اسید می تواند برای کاندیشن پوستی افراد مبتلا به اگزما مفید باشد.

پیشنهاد ما برای ماسک های آبرسان و ماسک های مناسب پوست های خشک:

با کلیک بر روی هرکدام از ماسک ها، به صفحه‌ی خرید و ثبت سفارش منتقل خواهید شد.

درمان اگزما

با رعایت نکاتی ساده مانند استفاده از مرطوب کننده ها و شوینده های مناسب پوست و همچنین رعایت تغذیه و حفظ آب بدن، می‌توان از بروز و یا شدت گرفتن علائم اگزما پیشگیری کرد. برای شروع مراحل درمان و مصرف دارو، حتما به پزشک مراجعه کنید و از مصرف سر خود داروها خودداری کنید.

پزشکان وابسته به نوع و شدت اگزما، داروهای مختلفی تجویز می کنند.از جمله معروف ترین دارو های اگزما می توان از استروئید ها، فکسوفنادین، نئوتادین و سیتریزین نام برد. برای نرم کنندگی و برای ضایعات خشک نیز عموما از ترکیب NaCl، D.W، Eucerin استفاده می‌شود.

در صورت تشخیص اگزمای مقاوم به استروئيد نیز عموما پزشکان استفاده از کل تار، بتامتازون و وازلین را توصیه می کنند.

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟

چنانچه نشانه ها ماندگار و مزمن بودند و یا شدت بروز علائم باعث اختلال در زندگی روزمره‌تان شده به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر بیمار در گروه حساس (به ویژه نوزادان) قرار داشت حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید و از مصرف سر خود هرگونه دارو یا درمان پزشکی اکیدا خودداری کنید.

منابع:

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *